onsdag 27 juni 2012

Njuter av ön

Onsdag morgon:
Vilken lycka att sitta ute i en trädgård klockan 8 på morgonen och bara lyssna på svalorna och humlorna; titta på de nyvakna katterna som smyger runt – nära men utan att våga komma ända fram. Mamma katt har vi blivit bundis med, men hennes fjolårsungar är alltför försiktiga. Ändå känns de som en del av familjen här. De är nyfikna och håller sig i närheten, smyger in i vårt hus och nosar runt så fort de får tillfälle, men låter sig inte klappas.

Nu väntar jag på att de andra ska vakna och konstaterar att det ser ut att bli en vacker dag efter en kall och ostadig inledning. Det har slagits både regn- och temperaturrekord den här juni och länge såg det ut som om även den här semesterveckan skulle bli katastrof, men nu ser det plötsligt hoppfullt ut. Gotland kan man lita på! Jag kanske inte ska säga för mycket än, men bara den här morgonen är värd hela resan. Så känns det nu i alla fall.

Det går alldeles utmärkt att hänga med syster och systerson. Jag som brukar ha svårt att ha folk för nära inpå mig trivs alldeles utmärkt med tempot och samvaron. Alla tre kan vara försvinna försjunken i en bok emellanåt, sen är det någon som vill göra något och då är det minst en till som hänger på. Vi har varit ute på kvällspromenader i de underbara omgivningarna – klappat hästar, känt på havet (2-3 km bort) och garvat åt de nyklippta alpackorna som står i ett hägn i närheten.

I måndags var det riktigt pissigt väder, men då åkte vi in till Visby och gick runt på Fornsalen i flera timmar. Vi åt lunch på den mycket mysiga hamnkrogen i Lickershamn och stannade till i Hangvar och hälsade på grisarna. Igår var det uppehåll hela dagen, om än inget strandväder, och vi hann med både golf och minigolf. Vi köpte rökt fisk i Lergrav och fikade i mysiga Valleviken. Turistsäsongen har verkligen inte börjat ännu. Det är ganska folktomt och sömnigt, men det gör ju inget, tvärtom.
---
Det blev lite drama under frukosten, som intogs i trädgården. En av de många svalorna som virvlar runt här, eller närmare bestämt en tornseglare, frontalkrockade med flaggstången och föll till marken. Det tog ungefär 1,5 sekund innan en av katterna var där och så att säga tog hand om den. Det tackar vi för.
---
Onsdag kväll:
Eftersom det mulnade på lite, men såg klarblått ut norröver, tog vi kurs mot Fårö. På vägen åkte vi förbi och morsade på mina gamla ”svärföräldrar” och stannade sen till och tittade på motorcyklar på Gotland Ring. Det är ”banprovardagar” nu och massor av racers på plats. Jag är inte intresserad av motorsport, men jag måste erkänna att det var rätt kul att vara där och kolla när de bränner fram i 200+ knyck.

Som väntat sken solen på Fårö och vi fick några underbara timmar på Sudersand. Varmt i vattnet, förhållandevis (typ 18), glest med folk och lagom varmt. Vi omväxlande slappade och spelade strandtennis eller beachvolleyboll. För mig är det där ren lycka, att få ligga på en solig strand vid havet. Det blir ännu bättre när det är så här lite oväntat, när man inte har förväntat sig att det ska vara fint väder och när man fått vänta så länge på det.

Som avslutning på dagen sprang jag en ny, härlig 9 km-runda utan större ansträngning. Det är så ljuvligt att springa utan backar, det är väl tyvärr kontentan. Men bra för löparsjälvförtroendet. Nu ska jag försöka ägna uppmärksamheten åt EM-fotbollen. Och äta dagens dos av jordgubbar.

Inga kommentarer: